فهرست مطالب

رسانه های دیداری و شنیداری - پیاپی 39 (پاییز 1400)

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیرین تبریزی، فائزه تقی پور*، سعید شریفی، حمید دوازده امامی صفحات 5-32

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهبردها و پیامدهای مدیریت خلاقیت با رویکرد سرمایه اجتماعی در صداوسیما و در چارچوب سنت پژوهش کیفی با استفاده از تحلیل محتوای مصاحبه انجام گردید. بر مبنای تکنیک اشباع نظری از تعداد 13 نفر از صاحب نظران حوزه موردمطالعه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. برای سنجش اعتبار داده ها از ممیزان بیرونی استفاده شد. تجزیه وتحلیل به صورت استقرایی و با کدگذاری باز و محوری انجام گرفت. نتایج نشان داد راهبردها با 21 مولفه در سه راهبرد کشف و جذب خلاقیت (سیاست جذب منابع خلاق و سیاست شناسایی و کشف)،توسعه و تقویت خلاقیت (کارآفرین محوری و توانمندسازی منابع) و حمایت و بازآفرینی خلاقیت (حمایت از کسب وکار رسانه و حمایت فرا سازمانی) و پیامدهای آن شامل 22 مولفه در 4 دسته سرمایه اجتماعی (مسئولیت اجتماعی، اعتماد جامعه محور و مشارکت داوطلبانه)، شهروند خلاق (شهروندی فعال و خلاقیت محلی)، طبقه خلاق (توسعه مشاغل خلاق، تنوع پذیری فرهنگی و قدرت خلاق) و منابع خلاق (توسعه منابع و محتوای).

    کلیدواژگان: مدیریت خلاقیت، خلاقیت، خلاقیت سازمانی، سرمایه اجتماعی، صداوسیما محلی
  • زهرا خضری*، تهمینه شاوردی، عاصمه قاسمی صفحات 33-67

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تماشای تلویزیون بر ارزش های فرهنگی اجتماعی زنان (15 تا 65 ساله) ساکن مهاباد است. روش این پژوهش از نوع پیمایشی است و اطلاعات موردنیاز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. تعداد 382 نفر از زنان 15 تا 65 ساله شهر مهاباد به عنوان جامعه آماری مطرح بوده اند که با کمک نرم افزار spss23 تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها انجام پذیرفته است. طبق یافته های این پژوهش، تماشای شبکه های تلویزیونی داخلی و خارجی بر ارزش های فرهنگی اجتماعی زنان ساکن مهاباد تاثیرگذار است، با این تفاوت که تماشای شبکه های تلویزیونی خارجی در مجموع رابطه معکوس و منفی و تماشای شبکه های تلویزیونی داخلی رابطه مستقیم و مثبت با ارزش های فرهنگی اجتماعی زنان دارد. نتایج پژوهش نشان داد که در این زمینه، شاخص های اجتماعی اقتصادی مانند سن، تحصیلات، وضعیت اقتصادی نیز تاثیرگذار هستند. اما از بین متغیرهای مثبت، تحصیلات با ضریب بتای 0.329، بیشترین تاثیرات مثبت را بر ارزش های فرهنگی اجتماعی زنان ایفا می کند و تلویزیون خارجی با ضریب بتای 0.307- بیشترین تاثیر منفی را بر ارزش های فرهنگی اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های تلویزیونی داخلی، شبکه های تلویزیونی خارجی، ارزش های فرهنگی-اجتماعی، زنان مهاباد
  • پرنا کاظمیان، محمدرضا پاکدل فرد، حسن ستاری ساربانقلی*، فردوس حاجیان صفحات 69-89

    بررسی معیارهای کیفی خانه به عنوان مکانی که در شکل گیری شخصیت انسان ها تاثیرگذار است، از رهگذر نشانه-معناشناسی میسر است. نشانه- معناشناسی (سیال) که از تعامل با مباحث پدیدارشناسی و رجعت به اصل حسی- ادراکی نشانه حاصل می شود، بستر مناسبی برای بررسی چگونگی کارکرد، تولید و دریافت معنا فراهم می کند. در این پژوهش که از نوع کیفی و کاربردی است، اندیشه معناسازی برای «خانه» در آثار سینمایی داریوش مهرجویی بر مبنای دیدگاه های کریستین نوربرگ- شولتز در حوزه مکان، تفسیر و تحلیل شده است. دو اثر اجاره نشین ها و مهمان مامان در ژانر کمدی- درام به صورت هدفمند برای بررسی انواع خانه در ایران به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده اند. نمایش و انعکاس مفهوم خانه و پیوند وجودی آن با انسان به عنوان اصلی ترین راهبرد برای تعریف افراد در آثار مهرجویی تاکیدی بر ارتباط دوسویه و معنادار میان خانه و زندگی انسان هاست؛ چراکه انسان در هر مکانی که زندگی کند، حتی برای مدت کوتاه، فعالیت های خود را حول محوریت ویژگی های آن شکل می دهد. به گونه ای که آن را مرکزی می داند که به دلیل تمایز آن با فضای بیرون، در قلمرو آن احساس آرامش می کند. نتایج پژوهش نشان می دهد که در فیلم های مذکور، خانه، مرکزی است که با شخصیت مکانی خود- که با مفاهیمی چون «حس مالکیت»، «روابط انسانی» و «سنت» مرتبط است- ارزش ها و سبک زندگی افراد را تعریف می کند.

    کلیدواژگان: تجسم مکان، نشانه- معناشناسی، اجاره نشین ها، مهمان مامان، محیط خانه
  • علی اسکندری* صفحات 91-116

    امروزه با رشد فناوری های ارتباطی، دسترسی مخاطبان به انواع شبکه های فراملی ماهواره ای، شبکه های اجتماعی، فضاهای مجازی و آنلاین به گونه ای تسهیل شده که رسانه ها برای جذب هر چه بیشتر طیف مختلف مخاطبان و درنتیجه، فروش هرچه بیشتر محصولات رسانه ای خود، مجبورند مطابق خواسته و سلیقه مخاطبان برنامه سازی کنند. ازاین رو ضرورت شناخت دقیق مخاطبان و نیازهای آنان اهمیت بسزایی پیدا کرده است. این مقاله به کمک روش تحقیق کیفی تحلیل ادراک، مبتنی بر تکنیک مصاحبه شامل مصاحبه های عمیق و مصاحبه گروهی متمرکز- و در قالب نظریه «استفاده و رضامندی» و مدل رمزگذاری- رمزگشایی هال، دیدگاه مخاطبان نوجوان مجموعه انیمیشن کیخان[1] را بررسی کرده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که سطح خوانش معانی برداشت شده توسط مخاطبان نوجوان چیزی نیست که فقط در اولین باری که مخاطب، سریال را تماشا می کند، حادث شود، بلکه ساختن معنا، فرایندی است که هر بار به دلیل مطرح شدن زمینه های جدید، دلالتی جدید را مطرح می کند. از سوی دیگر، مخاطب نوجوان برای ارزیابی و قضاوت درباره وقایع مهم سریال از تجربه خویش استفاده می کند و با مقایسه موقعیت به تصویرکشیده شده در سریال با واقعیت و تجربه خود تصمیم می گیرد. [1] مجموعه «کیخان» به کارگردان و تهیه کنندگی امیر کساوندی با تکنیک سه بعدی برای قشر نوجوانان و جوانان ساخته شده است. داستان این انیمیشن، درباره پسر نوجوانی است که به خاطر مشکل برادرش که درگیر اعتیاد شده است، تصمیم می گیرد با توزیع کنندگان مواد مخدر روان گردان در مدارس، دانشگاه ها و حومه شهر مبارزه کند. تخصص او در حوزه رباتیک است، به همین سبب، لباسی طراحی می کند که ظاهری متفاوت دارد و با این لباس و با همکاری پلیس به مبارزه با قاچاقچیان می پردازد.

    کلیدواژگان: مخاطب پژوهی، تحلیل ادراک، رمزگذاری، رمزگشایی، انیمیشن، مجموعهانیمیشن کیخان
  • مهدیه فرج زاده، ناهید کردی*، علی جعفری صفحات 117-143

    این تحقیق با هدف بررسی عوامل تولید محتوای سواد زیست محیطی (مورد مطالعه: کاربران شبکه های مجازی در تبریز) انجام شده است. روش تحقی ق براساس هدف تحقی ق، از نوع کاربردی  است و براساس نحوه گردآوری  داده ها، روش این تحقیق پی مای شی  است که به صورت مقطعی انجام شده است. جامعه آماری شامل شهروندان 15 تا 59 ساله مناطق ده گانه تبریز است که از شبکه های مجازی استفاده می کنند. برای  محاسبه حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که تعداد حجم نمونه تقریبا 384 نفر است. همچنین در این پژوهش، از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شده است. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته با لحاظ محلی نگری و برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. طبق تحقیق، شهروندان درمورد نگرش زیست محیطی، ارزش زیست محیطی و سبک زندگی زیست محیطی به وضعیت مطلوب نزدیک شده اند و درمورد دانش زیست محیطی و دغدغه زیست محیطی نیز نمره متوسط دارند. بین دغدغه محیط زیستی، ارزش زیست محیطی و سبک زندگی زیست محیطی با میزان تولید محتوای سواد زیست محیطی رابطه مستقیم معنی داری وجود دارد، در حالی که بین دانش و نگرش زیست محیطی با میزان تولید محتوای سواد زیست محیطی رابطه معنی داری وجود ندارد. می توان گفت با افزایش دغدغه محیط زیستی، ارزش زیست محیطی و سبک زندگی زیست محیطی، میزان تولید محتوای سواد زیست محیطی نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سواد زیست محیطی، دانش زیست محیطی، تولید محتوا، شبکه های مجازی، روش پیمایش
  • فرشاد گودرزی، رضا کاوند*، اسماعیل شریفی صفحات 145-172

    امروزه بازی های ویدیویی به ابزار مهمی برای ترویج مسایل فرهنگی چون سبک زندگی تبدیل شده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش بازی های ویدیویی در گسترش فرهنگ و سبک زندگی غربی انجام شده است. امروزه برخی از اندیشمندان معتقدند که رسانه هایی چون بازی های ویدیویی به عنوان یک کالای فرهنگی جهت استحاله فرهنگی جوامع مختلف به کار گرفته می شوند. در این پژوهش با استفاده از تکنیک نشانه شناختی و نمونه گیری هدفمند به تحلیل بازی پر طرفدار سرقت بزرگ اتومبیل؛ سن آندریاس پرداخته شد، که سبک زندگی غربی یکی از مولفه های اصلی آن است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که غرب با ساختن بازی هایی با زمینه های فرهنگی، سعی در تغییر ارزش ها و عقاید مخاطبان دارد و از طریق این بازی ها به گسترش بیش از پیش فرهنگ غرب می پردازد و به همین دلیل سیاستگذاری در این حوزه برای جلوگیری از آسیب های این بازی ها در عرصه فرهنگی ضروری است.

    کلیدواژگان: بازی های ویدئویی، سبک زندگی، سرقت بزرگ اتومبیل، نشانه شناسی
  • احمد سفلایی*، رضا سربخش صفحات 173-204

    پرمخاطب ترین اثر مرتضی مطهری، مجموعه کتب «داستان راستان» است. داستان این کتاب ها با استناد به احادیث و روایت های اسلامی، با زبانی ساده در قالب روایتی جذاب بازنویسی شده و توانسته مفاهیم موجود در دین اسلام را به مخاطبان- خصوصا کودکان و نوجوانان- به خوبی معرفی کند. باتوجه به اهمیت این مجموعه در بین کتب اسلامی، هدف این پژوهش، دستیابی به مولفه های اصلی دراماتیک مجموعه داستان های این کتاب برای اقتباس در حوزه سینمای زنده و انیمیشن است. به این منظور، نگارندگان به روش توصیفی- تحلیلی، با گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و تحلیل کیفی یکی از داستان های کتاب به نام «دعای مستجاب» براساس مولفه های ساختار درام ارسطویی، به تحقیق در این زمینه پرداختند. درام تراژدی از نظر ارسطو در نهایت باعث تزکیه می شود و هدف یک اثر هنری دینی همچون «داستان راستان» به عقیده مطهری نیز این است که خواننده درباره آن فکر کند و از فکر خود چیزی بر آن بیفزاید و این امر در نهایت، منجر به یک عمل شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که کتاب «داستان راستان» با بهره گیری از الگوی موفق دراماتیک ارسطویی و ویژگی های بارزی همچون کشمکش، زبان و لحن، اوج، زمان و مکان، گره افکنی، تعلیق، شخصیت های کنشگر و... امکان هرگونه اقتباس و برداشت تازه را برای نگارش فیلم نامه انیمیشن و دیگرگونه های نمایشی برای نویسندگان فراهم می آورد؛ ظرفیتی که باید موردتوجه بیشتر هنرمندان قرار بگیرد تا این روایت های جذاب اسلامی، در قالب تصویری، برای مخاطبین تلویزیون به بهترین نحو اثرگذار باشند.

    کلیدواژگان: شهیدمرتضی مطهری، درام ارسطویی، داستان راستان
|
  • Shirin Tabrizi, Faeze Taghipoor *, Saeid Sharifi, Hamid Davazdaemami Pages 5-32

    The aim of this study was to identify strategies and consequences of creative management with the approach of social capital in Broadcasting and in the framework of the tradition of qualitative research using interview content analysis. Based on the theoretical saturation technique, a semi-structured interview was conducted from 13 experts in the study area using purposive sampling method. External auditors were used to assess the validity of the data. The analysis was performed inductively with open and axial coding. The results showed that strategies with 21 components in three strategies of discovery and absorption of creativity (policy of attracting creative resources and policy of identification and discovery), development and strengthening of creativity (entrepreneurial focus and resource empowerment) and support and re-creation of creativity (support of media business and meta-support Organizational) and its consequences include 22 components in 4 categories of social capital (social responsibility, community-based trust and voluntary participation), creative citizen (active citizenship and local creativity), creative class (development of creative jobs, cultural diversity and creative power) and creative resources (Creative resource development and content) were categorized.

    Keywords: Creativity Management, creativity, organizational creativity, Social Capital, Local Broadcasting
  • Zahra Khezri *, Tahmineh Shaverdi, Asmeh Ghasemi Pages 33-67

    :Abstract:Abstract:Nowadays, most of women's tendencies in cultural and social values are overshadowed by how to consumption and use domestic and foreign satellite tv media, and this study aims to determine the impact of television program consumption and its impact on socio-cuhtural values of women (15 to 65 year-old) Mahabad County Women took.The kind of this research is survey research. The data are gathered by using questioners that the researcher her/him self created 382 number of women who are 15 to 65 year-old who are from Mahabad City are the population of this research.The analysing descriptive and inferential of datas are done by using spss23 software app. According to the quantities findings of this research, using inner television media and outer satellite media totally have the reverse relationship and also using inner television have the direct relationship with the women viewers social cultural values.In conclusion, the results of research show that stabilisation of family, in a comparative way, is 6.002 Tee has the most differences among women's who are using both inner and outer media. Religion attitudes modernism tendency, food habits, and finally social action are put in the next pioneers

    Keywords: Mass media, Internal television, satellite, socio-cultural values, Women Viewers
  • Parna Kazemian, Mohammadreza Pakdelfard, Hassan Sattari Sarbangholi *, Ferdos Hajian Pages 69-89

    Examining the qualitative criteria of the home as a space that influences the formation of human personality is one of the most important approaches in anthropological studies that is possible through phenomenology. Although phenomenology is rooted in philosophical issues, its sphere of influence also includes architecture and urban planning, which has caused opening some new issues such as discussions on the phenomenology of place, context in architectural design. Concepts which their representation in cinema, creates a suitable platform for presenting the idea’s considered by filmmakers to create more credibility for the audience.In this research, using analytical-descriptive method, the interpretation of semantic thought for "Home" in Dariush Mehrjoui's cinematic narratives with the phenomenological approach of place has been done based on the views and views of Christian Nurberg-Schultz. And the two works of have been purposefully selected as a case study for the possibility of examining different types of houses and also due to the similarity of the drama genre with the lives of real people. The results indicate that reflection of the concept of home and its existential connection with human beings as the main strategy for defining characters and shaping the narrative in Mehrjui's works, is an emphasize on reciprocal and meaningful relationship between home and human life. In fact, in these films, home is not just a material being, but a place that defines the lifestyles of the inhabitants by its qualitative and mental characters associated with concepts such as "sense of ownership", "human relations" and "tradition".

    Keywords: : Phenomenology of Place, Home, Sign-Semantics, Dariush Mehrjouyi, character
  • Ali Eskandari * Pages 91-116

    Today, with the growth of communication technologies, audience access to a variety of transnational satellite networks, social networks, cyberspace and online has been facilitated in such a way that the media to attract more diverse audiences and thus sell more media products, according to desire and taste Plan your audience. Therefore, the need to know the exact audience and their needs has become very important. This article, using qualitative research method of perception analysis, based on interview technique including in-depth interviews and focused group interviews - and in the form of "use and satisfaction" theory and encoding model - Hall decoding, examines the views of adolescent audiences of Kayhan animation series. . The results of the research indicate that the level of reading the meanings perceived by the adolescent audience is not something that happens only the first time the audience watches the series, but the creation of meaning is a process that each time new contexts, new implications are raised. he does. On the other hand, the adolescent audience uses their experience to evaluate and judge the important events of the series and make decisions by comparing the situation depicted in the series with their reality and experience.

    Keywords: audience analysis, reception analysis, encoding, Decoding, keykhan, animation series
  • Mahdieh Farajzadeh, Nahid Kordi *, Ali Jafari Pages 117-143

    The aim of the present research was to analyze the elements of environmental literacy (case study: the users of social networks in Tabriz city). Based on the research purpose and the data collection, the research method was of applied type and survey research method, respectively. The statistical population of the research included all the 15-59 year-old citizens of Tabriz’s 10 districts using social networks. Cochran's formula was used to calculate the sample size, as a result of which 384 people were calculated. Considering the structure of statistical population, Multi-stage cluster sampling method was hired in this research. In order to analyze data, Pearson correlation coefficient was used. The research findings showed that Tabriz citizens approached to the desired status in terms of environmental attitude, environmental value and environmental lifestyle, receiving the average grade about both environmental knowledge and environmental concerns. The results also revealed that there was a meaningful relationship among the environmental concerns, environmental value and the environmental lifestyle of social networks users with the amount content produced for environmental literacy, while there was no meaningful relationship between knowledge and environmental attitude of the users with the production volume of environmental literacy. It can be concluded that with the increase of environmental concerns, the environmental value and the environmental lifestyle of social networks users, the amount of content produced about environmental literacy rose.

    Keywords: Environmental literacy, environmental knowledge, content production, virtual network users
  • Farshad Goudarzi, Reza Kavand *, Esmaeil Sharifi Pages 145-172

    Today, video games have become an important tool for promoting cultural issues such as lifestyle. The aim of this study was to investigate the role of video games in the development of Western culture and lifestyle. Today, some thinkers believe that media such as video games are used as a cultural commodity for the cultural transformation of different societies. In this research, using semiotic technique and purposeful sampling to analyze the popular game of Grand Theft Auto; San Andreas was discussed, in which the Western lifestyle is one of the main components. The results of this research show that the West tries to change the values and beliefs of the audience by making games with a cultural theme, and through these games, it spreads the culture of the West more than before and that's why policy-making in this area to prevent harm These games are essential in the cultural arena.

    Keywords: Grand Theft Auto, Lifestyle, Semiotics, Video Games
  • Ahmad Soflaee *, Reza Sarbakhsh Pages 173-204

    The book "Dastan Rastan" is a lasting work of Morteza Motahhari, one of the most important works of contemporary religious art in the eyes of the audience. This book has been rewritten in a simple story format based on Islamic hadiths and narrations and has been able to introduce the concepts of Islam to the audience, especially children and adolescents. The author of the book has tried to dramatize the stories without changing the essence of the narrative so that the elements of the drama make them more readable. This led the authors to take a closer look at The Story of Truth from the perspective of Aristotelian drama for visual adaptation, especially in film and animation. For this purpose, one of the stories called "Answered Prayer" was examined analytically-qualitatively based on the components in the structure of Aristotelian drama. Drama is basically created for human education, guidance and learning, which ultimately leads to cultivation. According to Shahid Motahari, the purpose of "Dastan-e Rastan" is for the reader to think about it and add something from his own thought, and this will eventually lead to an action. The findings of the research indicate that the book "Story of Truth" due to its theatrical potential and salient features such as Spectacle, Character, Fable (Plot), Diction, Melody, and Thought., the possibility of any new adaptation. Provides writers with screenplays for animation and other theatrical productions; A capacity that should be given more attention by artists.

    Keywords: Dastan Rastan Story, Morteza Motahhari, Drama, Aristotle, animation, Film